Nazwa forum

Opis forum

#1 2009-04-20 09:16:36

Felixis

Użytkownik

Punktów :   

Garść pomysłów "upiększających"

Od tego jest to forum, coby rozpatrywać pomysły innych i ewentualnie wcielać je w życie. Zapraszam więc do zapoznania się z kilkoma moimi. Jak się nie spodobają, to zamilknę na ich temat ^^ Obiecuje

[b]Co dodać?/b]
1. Proponuję zrobić... kaplicę. Z możliwością czatu, takiego jak w karczmie. Modlitwa, śluby, walka w imię bóstwa... Sama chętnie bym tam wchodziła, tym bardziej, ze moja postać nie pasuje do wizerunku karczmy (co skutecznie przeszkadza w obcowaniu z innymi w taki a nie inny sposób). Takich postaci na pewno jest więcej, a inne możliwości "rozmowy na szybko" dodadzą różnorodności naszej grze.
Owszem, jest jedno ALE. Jak pod pasować kaplicę do wszystkich bóstw naraz? Cóż... Ostatecznie można uczyć ją "miejscem spotkań wszystkich bogów". Taką "neutralną ziemią".

2. To samo mogłoby się znaleźć na arenie [w sensie czata]. Wtedy walki nie musiałyby odbywać się w karczmie [gdzie później gracze zostawiają po sobie jeden wielki syf]. Dal równowagi, wtedy wystarczyłoby skasować strych w karczmie [po co tam 3 pomieszczenia, w których nikt nie siedzi?]. Myślę że dla Fala, nie byłoby to nic trudnego, prawda?

3. W karczmie przydałby się... jej wizerunek od wewnątrz. Chodzi o to, żeby każdy mógł sobie zobrazować gdzie co stoi, a nie później wymyślają jakieś 'sofy" i inne takie. Idzie to zrobić, lub znaleźć na necie. Chyba nic trudnego? Możliwości jest wiele [np. http://rpg-fantasy.com.pl/mapy/karczma_mariusz2.jpg lub http://rpg-fantasy.com.pl/mapy/karczma_jesiotr.jpg ] a w razie czego, nawet w paincie idzie zrobić coś podobnego... (oczywiście ładniejsze ^^ i przede wszystkim NASZE). Mogłabym nawet spróbować...

[b]Co zmienić?/b]
4. W biurze matrymonialnym (nie wiem jak jest teraz) powinna być możliwość wykasowania swojej oferty... Wszak można się rozmyślić, albo już znaleźć żonę/męża. A nie wiem jak jest teraz, bo nie korzystam, temu tutaj tam znak zapytania. [?]

5. Rody... Z początku myślałam, że są po to, by swoją fabularną rodzinkę w nich poukładać. Okazało się jednak inaczej. Niektórzy dodają do rodu wszystkich jak leci... Według mnie, powinna być opcja, dodania jako "przyjaciel rodziny", "pracownik rodu" albo coś takiego (chyba że ktoś wszystkich traktuje jak swoich braci/dzieci/bogowie wiedzą co jeszcze :d). Bo nie wiem jak wy... ale ja pana od kablówki czy też listonosza do rodziny nie zaliczam (chociaż to drugie niektórzy z nas chyba powinni, ale to inna sprawa ^^)

Chwilowo tyle.

EDIT Arion: Wybacz Flecia że się wtrącam ale nie chciałem osobnego tematu zakładać no bo po co? xD
Jeśli przy upiększaniu jesteśmy to trza dodać overliba przed naciśnięciem ataku ile razy osoba została już przez nas w tym dniu zaatakowana (to tak pro jesli Fal by chęci miał) a jeśli by ich nie miał to wystarczy chmurka ze zdaniem że gracza można atakować raz na godzinę i trzy razy na dzień - ot takie przypomnienie

#2 2009-04-20 13:25:03

Arion

Administrator

Punktów :   

Re: Garść pomysłów "upiększających"

do chatów nic nie mam ale czy oby na pewno Falaris zgodzi się na naszpikowanie całej krainy chatami? Nie wiadomo jak to wygląda od strony technicznej. Dodając 2 nowe chaty dodajemy "noobom" dodatkowe miejsca do spamowania

Rody mają to do siebie że są na podstawie klanów Szczerze to oczekiwałem ciut innego rozwiązania... bardziej na zasadzie domów tyle że z większą liczbą miejsc i współlokatorów... droższe, wymagane więcej ziem pod budowę, na każdego członka dodatkowa sypialnia, albo na dwóch członków jedna sypialnia (bo logicznie 20 sypialń to chore trochę). W końcu jak ród to ma swoją siedzibę a nie domek pod lasem.

A co do wnętrza karczmy to może powinniśmy pozwolić znaleźć roziązanie karczmarzom? Jak ktoś bedzie chciał to i tak se usiądzie na fotelu koło kuchni chociaż w ogóle go tam nie ma Zbyt ich ograniczymy a cały sęk w tym żeby gracze poczuli trochę więcej swobody niż na naszym starym lor... ale trochę, żeby nam się amo nie zrobiło

#3 2009-04-20 13:46:15

Alleria

Nowy użytkownik

Punktów :   

Co do chatów więcej na grze jestem za.
Zrobić karczmę w której oczywiście byłyby hulanki, imprezki, pijaństwo itp itd
W karczmie może być osobno jakiś pokój do offtopowania.
Zrobić arenę walk dla tych którzy chcą rozegrać walkę fabularnie - tu jestem nawet skłonna dodać, że można by wtedy robić fabularne pojedynki jeśli byłaby taka opcja (jak na chacie fantasy), że rzuca się kostką k10! i wtedy nam pokazuje ile wypadło i od tego MG pomaga rozgrywać pojedynki graczom. Wtedy jest sprawiedliwość.
Co do kaplicy nie mam nic przeciwko.

Wszystko to jednak musiałoby być rygorystycznie przestrzegane i pilnowane.

Mi się tam rody kompletnie nie podobają (takie jakie teraz są) ale nie wiem jak to zmienić więc nie wypowiadam ; P

#4 2009-04-20 15:03:48

Felixis

Użytkownik

Punktów :   

Arion, ale skoro ród jest jak klan.. to jaki jest w tym sens? klan o innej nazwie?..

Poza tym, dorobienie 2 czatów, byłoby zrobione kosztem czatów w karczmie. Tam 1 by starczył, ew 2gi do Offtopa

#5 2009-04-20 17:31:20

Mat

Użytkownik

Punktów :   

A ja bym chciał karczmy zależne od charakteru i wiary...wiem, dużo ale co ;p? skoro każdy ma pomysły na kosmos fabularny ^^
Po prostu, nie wierzę aby półdemon czuł się dobrze pośród kolorowych jak tęcza elfów, szlachta przy plebsie. A poza tym skoro mamy dodać antagonistyczne do siebie religie, raczej będziemy mieli z karczmy pobojowisko.

#6 2009-04-20 18:20:09

Valrin

Użytkownik

Punktów :   

Okej. Nie chcę mi się za bardzo pisać, więc jak najkrócej:
Czaty - popieram. Można by jeszcze zrobić czaty typu "spotkanie" czy coś, żeby w końcu można było poprowadzić sesję w więcej niż dwie osoby.

A rody wszędzie są na bazie klanów. I bardzo dobrze. Nikt nie będzie się pieprzył z jakimiś domami ;p Poza tym niektórzy wcale nie chcieliby mieć siedziby (na pewno znalazłby się jakiś powergamerski ród który podróżuje po świecie;p).

Felixis napisał:

Arion, ale skoro ród jest jak klan.. to jaki jest w tym sens? klan o innej nazwie?..

Inna sprawa z tymi, którzy chcą przyłączyć się do rodu "bo tak". Nie opłaca się usuwać raz dodanych rodów. Nie tylko ze strony fabularnej. Przynależność w takim rodzie daje jeszcze możliwość wstąpienia do klanu, co kiedyś nie było możliwe w przypadku klanów rodowych (trochę spieprzyłem z pisaniem tego, ale myślę że wszyscy się rozczytają).

Jedna rzecz ode mnie.
Arena walk. Arena z potworami. Przyciski do walki turowej i szybkiej powinny znajdować się po prawej stronie, tak jak na arenie z graczami, a nie na tym niezmiernie wkurw*ającym wskakującym okienku.

#7 2009-04-20 18:20:26

Arion

Administrator

Punktów :   

Nam się półdemon z elfami nie widzi ale... zawse znajdzie się ktoś kto tak bedzie grał, ma być luz więc niech sobie grają tak długo aż nie zacznie to sięgać do "wyciągnał dwuręczny 8metrowy słord i po wpisaniu kodu PIN rozjebał całą krainę"

Chyba jedna karczma by wystarczyła + czat to offopu. Spoko powoli, mamy jeszcze ankiety, zawsze można zapytać ludzi co o tym sądzą (po otwarciu gry). Nie możemy wszystkiego od razu bo za dobrze będzie

Valrin wspólne sesje można prowadzić w profilu. W opcjach konta masz takie coś jak "własna sesja" - teoretycznie działa

#8 2009-04-20 19:00:09

Felixis

Użytkownik

Punktów :   

Chcę napomknąć, że teraz i tak nikt w karczmie nie siedzi, więc jak ich będzie 5 czy 10 i tak będzie to samo. (dlatego 1dna powinna starczyć). Offtop się na pewno przyda, bo zamiast spamić tam i się kłócić, po prostu zmienią "pokój" i tyla. A przy kaplicy i tak się upierać będę śluby w karczmie wyglądają idiotycznie. A w takiej kaplicy? Wreszcie kapłani mieliby co robić, a nie tylko klikać na guziczek i gotowe.... Możliwość szybszego odpisywania jest naprawdę przydatna. Można naraz zrobić jeden wielki syf, uciec ze swojego ślubu, podpalić kaplicę... :d A kapłani musieliby np raz dziennie i tak tam sprzątać, albo chociaż się modlić ^^

#9 2009-04-20 19:18:46

Valrin

Użytkownik

Punktów :   

Nie jestem pewny tek kaplicy.

Dajmy na to w Amorionie jest średnio 150 graczy online, a podczas mojej gry tam (ponad 900 dni) kogokolwiek w kaplicy widziałem chyba ze dwa razy. Wątpię żeby na Lor był na to większy popyt.

#10 2009-04-20 21:16:12

Felixis

Użytkownik

Punktów :   

Val, dla odmiany, jak grałam na cerelainie [bo to chyba tam było], to do kaplicy ciągle ktoś właził. Z tym że większość była uciszana lub przeganiana przez kapłanów, za złe zachowanie :d Głównie to chodzi mi o to, żeby śluby dało się tam robić. Oprócz tego, zawsze można walnąć jakiś odpust... ewentualnie łazić do kapłanów się poradzić czy cuś...
Są przecież postacie mniej "zabawowe", które bardziej cenią sobie bóstwo ;p wiem że rozdrabniać się nie można aż tak... Ale i tak pomyślcie nad tym

Stopka forum

RSS